Wysyłka 24h | Darmowa dostawa od 180 zł

Owies: małe ziarno, wielkie właściwości

owies zdjęcie do artykułu

Owies to jeden z niewielu składników roślinnych, który Amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration), zaklasyfikowała jako środek chroniący skórę. Jeszcze bardziej fascynujące jest to, że jego skuteczność stwierdzono nawet przy niskich stężeniach.

Co sprawia, że owies jest taki wyjątkowy?

Na przykład zawartość substancji o nazwie saponina, która wbrew pozorom z tradycyjnym mydłem nie ma nic wspólnego (ang. soap – mydło). Wręcz przeciwnie, stanowi bardzo wartościową, naturalną alternatywę ze względu na zdolność delikatnego oczyszczania skóry.

Następne w kolejce ustawiają się β-glukany, które umożliwiają zatrzymanie sporej ilości wody, a następnie powolne jej uwalnianie, co jest bardzo wspierającym procesem dla płaszcza hydrolipidowego naszej skóry.

Dzięki bioaktymym składnikom, kosmetyki z owsem zabezpieczają skórę – w tym także tę wrażliwą i skłonną do podrażnień – przed potencjalnymi zagrożeniami ze strony czynników środowiskowych jak np. promienie UV. W dużej mierze jest to zasługa występujących tylko i wyłącznie w owsie  – Awenantramidów, które łagodzą zaczerwienienia  i podrażnienia,  uspokajając tym samym objawy związane ze stanami zapalnymi skóry. Ważną funkcję ochronną spełniają szczególnie w okresie noworodkowym, dzieciństwie oraz u wszystkich osób o wrażliwej skórze.

Wreszcie, substancje zawarte w owsie hamują powstawanie wolnych rodników, a tym samym spowalniają proces starzenia się skóry. 

Te wszystkie dobrodziejstwa znajdziecie w składzie kosmetyków (INCI) pod nazwą Avena Sativa Kernel Extract (wyciąg z nasion owsa).

Zobacz nasze produkty z owsem w składzie


Źródło: nebiolina.com
Zdjęcie: Obraz autorstwa jcomp na Freepik

Poprzedni artykuł
zdjecie krolik na polu

Certyfikaty przyjazne dla zwierząt

Następny artykuł
Ekologiczne kosmetyki jesienna pielęgnacja

Jesienna pielęgnacja - jakie składniki powinny zawierać Twoje kosmetyki